Stationsplein

Sfeervolle ontmoetingsplek met op maat gemaakte LED verlichtingsoplossing

In 2015 lanceerde de gemeente Utrecht een herontwikkelingsplan voor het gebied rond het treinstation van de stad om de verkeersopstoppingen te verminderen door de lokale bevolking aan te moedigen om te reizen met de fiets en het openbaar vervoer, en er op zijn beurt een duurzamere stad van te maken. 

Ector Hoogstad Architects kreeg de opdracht om 's werelds grootste fietsenstalling onder het Centraal Station te bouwen met 3 doelen voor ogen: gemak, snelheid en veiligheid. Fietsers kunnen direct van de straat naar hun parkeerplek fietsen, van waaruit ze snel toegang hebben tot het station, waardoor het woon-werkverkeer veel gemakkelijker en plezieriger wordt. 

Door het fietspad onder het station aan te leggen, maakt de stad ruimte vrij voor het station om nieuwe gebruiksvriendelijke voorzieningen toe te voegen voor fietsers en andere gebruikers en een levendig en vriendelijk deel van het stadscentrum te creëren.

Als onderdeel van de herontwikkeling heeft ook de straat voor het station een grote metamorfose ondergaan. Het is omgetoverd tot een groot voetgangersplein, dat het Centraal Station, winkelcentrum Hoog Catherijne en het historische centrum van de stad met elkaar verbindt, om de toegang te verbeteren en om een ruimte te bieden voor mensen om elkaar te ontmoeten, te ontspannen, te eten, te winkelen of zelfs om hun fiets te repareren.  

Een enorme iconische honingraat-vormige luifel werd geïnstalleerd om een opvallend punt te creëren op het plein en om een droge oversteek mogelijk te maken. 

De luifel brengt een spannende en verrassende architectonische dimensie aan het gebied en moest 's nachts schitteren. Arup, die werd aangesteld om een origineel lichtontwerp voor dit plein te creëren, nam contact met ons op om een oplossing op maat te ontwikkelen die verborgen moest worden in de grote kolommen die de luifel ondersteunen en bijdragen aan de strakke lijnen van de algehele esthetiek.  

In samenwerking met BAM Bouw en Techniek hebben we een armatuur ontworpen om te voldoen aan de visie van Arup met de eisen op het gebied van prestaties, duurzaamheid en levensduur. De armaturen zijn spiraalgewijs in de kolommen geplaatst, wat zorgt voor een gelijkmatig lichteffect. 

De gezellige nachtelijke sfeer nodigt mensen uit om elkaar te ontmoeten, te ontspannen en langer te verblijven en ten volle te profiteren van de voorzieningen, wat lokale bedrijven een boost geeft. Het resultaat is een veilige, gastvrije en duurzame openbare ruimte voor de gemeenschap. 

Stationsplein
Utrecht - Nederland
Nederland

Klant

Gemeente Utrecht

Partner(s)

Ector Hoogstad Architects
Arup
BAM Bouw en Techniek