Pairi Daiza

Een veelzijdige verlichtingsoplossing in perfecte harmonie met haar omgeving

Pairi Daiza is een dierentuin en familiepark en ligt op het terrein van de voormalige abdij van Cambron. De unieke omgeving laat de bezoekers de rijkdommen van de wereld te ontdekken, waarbij contact met de dieren centraal staat.


Dit 65 hectare grote gebied, bezaaid met talrijke historische gebouwen en eeuwenoude bomen, biedt plaats aan meer dan 7.000 dieren van over de hele wereld. Het park is betrokken in veel wetenschappelijke onderzoeken. Doel: het behoud van bedreigde diersoorten en de bezoekers bewust maken van de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur.
Om in te spelen op de nieuwe evoluties koos het management ervoor om het park ook ’s avonds te openen. Hiervoor waren ze op zoek naar een verlichtingsoplossing die:

  • discreet in de omgeving integreert;
  • functionele sfeerverlichting biedt;
  • nieuwe, multimediale diensten zoals geluid en wifi ondersteunt.

Onze Shuffle, met haar vijfsterren modulariteit, beantwoordde perfect aan de behoeften en het Pairi Daiza management koos dan ook resoluut onze oplossing.

Domaine de Cambron
Brugelette - België
België

Klant

Pairi Daiza

Partner(s)

Installateur : F.J.C. METUBEL
Ontwerper : Philippe Mahillon
110
Shuffle met verlichting - wifi - luidsprekers
40
Shuffle met verlichting - wifi - luidsprekers - bewegwijzering
50
Shuffle verlichting - wifi - gezandstraalde lichtkap

Een respectvolle verlichting die samen met het park en haar omgeving evolueert.

De verantwoordelijken, die steeds op zoek zijn naar nieuwe manieren om de bezoekers te verrassen, besloten om het park vanaf 2018 ook ’s avonds te openen en thema-avonden en verschillende shows te organiseren.
Vanaf 2019 zullen bezoekers ook ter plaatse kunnen overnachten. Dit zal hen toelaten om het park ’s nachts te bezoeken en het nachtelijk dierenleven te kunnen observeren. Om deze plannen waar te kunnen maken ging men op zoek naar een verlichtingsoplossing die:

  • het dierenleven en de uitzonderlijke omgeving van het park respecteert;
  • discreet in de omgeving integreert;
  • functionele sfeerverlichting biedt;
  • aan de technische standaarden op vlak geluid, wifi en signalering voldeed.

Om aan deze behoeften te voldoen, stelde Schréder de verlichtingskolom Shuffle voor.

Belangrijkste criterium: de verlichting mocht de dieren absoluut niet storen. De verantwoordelijken stelde voor de Shuffle (6m) en de mini Shuffle (3,2m) met gezandstraalde lichtkap te installeren, elk uitgerust met 3 verlichtingsmodules.
In samenwerking met de projectverantwoordelijken heeft onze studiedienst voor het hele park fotometrische definities en implementaties van de Shuffle opgesteld. De 360° verlichtingsmodules bieden een zachte lichtatmosfeer met een maanlicht-achtig effect. De 180° modules daarentegen, laten toe om opmerkelijke elementen in de omgeving te accentueren.

Het strakke ontwerp van de armatuur was ook een belangrijk criterium. Het was van cruciaal belang dat het armatuur de typische sfeer in het park niet gedenaturaliseerd werd. Hiervoor werden de armaturen in de typische corten-staal kleur geverfd, zodat ze letterlijk met het landschap versmolten.

Flexibele oplossingen als antwoord op heel specifieke eisen.

Pairi Daiza biedt veel aandacht aan de gewoonten van haar bezoekers. Daarom wou het management WiFi-dekking over het hele park. De modulariteit van de Shuffle maakte het mogelijk om de kolommen uit te rusten met WiFi-modules.
Om de bezoekers nog meer in de leefwereld te laten inleven, was het park ook op zoek naar een uitstekend geluidssysteem. Hiervoor werd elke kolom van 6 meter uitgerust met 2 krachtige luidsprekers.

Ook alle bewegwijzering diende vernieuwd te worden. Aangezien het park constant evolueert, koos men voor een flexibel signaleringssysteem dat de bezoekers toelaat om makkelijk de weg te vinden tussen de vele mogelijkheden.
De Shuffle was de ideale oplossing om deze bewegwijzering te herbergen. Door extra bevestigingspunten aan de kolommen toe te voegen, werd het toevoegen van de bewegwijzering kinderspel!

Een duurzame verlichting met een meeslepende ervaring

Deze nieuwe duurzame verlichtingsinstallatie maakt deel uit van de totaal-filosofie van het park. De integratie van verschillende functies in één enkele kolom minimaliseert de totale hoeveelheid bouwmateriaal. Dit komt niet alleen het landschap waarin het geïntegreerd wordt ten goede, maar het vermindert bovendien de impact op het milieu. Schréder is trots op het flexibele antwoord dat we op de specifieke uitdagingen van dit project geboden hebben.