Broadmarsh, herinrichting openbare ruimte

Verlichtingsoplossingen op maat om het stedelijke landschap van Nottingham nieuw leven in te blazen

Broadmarsh, een voormalig winkelcentrum dat zich uitstrekt over 8 hectare in Nottingham, ondergaat een belangrijke ontwikkeling in het stadscentrum om straten opnieuw te verbinden met de groene ruimte in het hart. Als onderdeel van de stedelijke transformatie wilde de stad ruimtes creëren waar zowel bewoners als bezoekers zich, overdag als ’s nachts, thuis zouden voelen. De gemeenteraad van Nottingham stelde het verlichtingsontwerpbureau Michael Grubb Studio aan om het ontwerp en de verlichtingsstructuur te leveren voor verschillende gebieden van dit bredere project voor de openbare ruimte, waaronder de verlichting van de onderdoorgang in Sussex Street.

Michael Grubb Studio koos Schréder voor het leveren van op maat gemaakte verlichtingsoplossingen, die de verlichtingsvisie tot leven zouden brengen. Dit hebben zij gedaan op basis van onze staat van dienst in het leveren van armaturen die voldoen aan de projectvereisten.
 

Een samenwerkingsproject om de openbare ruimte te verbeteren

Als onderdeel van het project hebben we samengewerkt met Michael Grubb Studio en het bredere ontwerpteam, waaronder Townshend Landscape Architects, Pick Everard en de gemeenteraad van Nottingham, om ervoor te zorgen dat de gespecificeerde verlichtingsoplossingen het architectonische landschap en de openbare ruimte van Nottingham versterken zonder de veiligheid van voetgangers in gevaar te brengen. Elke locatie, van Sussex Street tot Carrington Street, Collin Street en Lister Gate, kreeg verlichtingsoplossingen op maat voor hun unieke vereisten en kenmerken.
 

Verlichting op maat transformeert onderdoorgang Sussex Street

De Sussex Street buurt heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan. Deze onderdoorgang, die voorheen ontoegankelijk en niet uitnodigend was, is omgetoverd tot een levendige ruimte in amfitheaterstijl. Omdat de stad zowel overdag als 's nachts evenementen wil organiseren, was het belangrijk om een uitnodigende nachtelijke sfeer te creëren.

Michael Grubb Studio ontwierp een dynamisch plan om de ruimte, inclusief de levendig geschilderde muurschilderingen, tot leven te brengen met overhangende schijnwerpers. Omdat de tramstructuur niet beïnvloed mocht worden, werden ILUM MARK schijnwerpers geïnstalleerd in op maat gemaakte klemsystemen.

Ons Schréder SIGNATURE team paste deze zeer veelzijdige lineaire schijnwerpers aan de eisen van het project aan. In totaal werden 135 ILUM MARK geïnstalleerd; een combinatie van ILUM MARK met naar beneden gerichte witte LED's en ILUM MARK met naar boven gerichte RGB LED's. Alle schijnwerpers kunnen individueel worden aangestuurd via het DMX-protocol om een verscheidenheid aan verlichtingsscenario's te creëren die dagelijks veranderen.

De ILUM MARK schijnwerpers werden geleverd in verschillende lengtes (500 mm., 1500 mm. en 3000 mm.), om een uniforme en consistente verlichting te garanderen.

De schijnwerpers worden na middernacht gedimd om energie te besparen en lichtvervuiling te verminderen.
 

Lichtoplossingen op maat om de straten in Broadmarsh met elkaar te verbinden

De trappen die Sussex Street verbinden met Middle Hill zijn uitgerust met op maat gemaakte ALINEA LED-leuningen om mensen uit te nodigen het gebied in te gaan en gebruik te maken van de grote open ruimten voor recreatieve activiteiten.

Een deel van het voormalige winkelcentrum in Middle Hill is omgetoverd tot amfitheatertrappen met een grote open ruimte voor recreatie en openluchtevenementen. Schijnwerpers van SCULPLINE zijn gemonteerd aan de onderkant van het brugdek welke een loopbrug vormt bovenaan de trappen. Ze voorzien de verticale oppervlakken met licht en bieden een zachte achtergrond voor deze belangrijke ontmoetingsruimte, waar sociale interactie wordt aangemoedigd. 
De ALINEA LED integreert in de leuning op de treden en biedt visuele begeleiding en verlichting zodat gebruikers de trap in alle veiligheid kunnen beklimmen.

Carrington Street, de thuisbasis van het iconische Edwardiaanse treinstation van de stad en het nieuwe Boardmarsh busstation, is nu voorzien van taps toelopende zuilen met ALURA LED-armaturen en op maat gemaakte PRAGMA-armaturen met op maat gemaakte beugels. Deze zuilen verbeteren (de verlichting van) de openbare ruimte zowel overdag als 's nachts. ALINEA LED leuningen en verzonken BLOCO armaturen integreren mooi in het stadsmeubilair om de straat 's nachts aantrekkelijker en comfortabeler te maken

Lister Gate, de thuisbasis van enkele van de winkelgiganten van de winkelstraat, wordt nu verlicht door 25 ALURA LED-armaturen die op 6m. taps toelopende zuilen zijn gemonteerd. Dit klassieke armatuur voegt een vleugje elegantie toe aan het landschap en verbruikt tegelijkertijd zeer weinig energie, zodat de gemeente de straat duurzaam kan verlichten, vooral tijdens de donkere maanden. Zes VALINTA CURVE straatlantaarns vormen een aanvulling op de verlichting in de straat en zullen een standbeeld verlichten dat de stad in de nabije toekomst wil installeren.

Aansluitend op Lister Gate ligt de nieuwe, autovrije en met bomen omzoomde, Collin Street waar nu een speelplaats en zitplaatsen zijn voor een kindvriendelijke ruimte buiten de Centrale Bibliotheek. Vijf op maat gemaakte dubbele zuilen met FLEXIA FG Midi-armaturen op SOFIA-uithouders werden geïnstalleerd, om het hele jaar door een veilige en aangename omgeving te creëren voor mensen van alle leeftijden. 
 

Een veilige en uitnodigende openbare ruimte voor de gemeenschap

Door het verschaffen van duidelijke visuele begeleiding, lichtshows en connectiviteit tussen ruimten, heeft de nieuwe energiezuinige stadsverlichting, een sleutelrol gespeeld bij het creëren van levendige openbare ruimten in Broadmarsh, het bevorderen van een gevoel van veiligheid en betrokkenheid bij de gemeenschap. De lokale gemeenschap geniet ervan om het gebied 's avonds tot leven te zien komen.

We waren verheugd om samen te werken met alle verschillende partners in het ontwerpteam om verlichtingsoplossingen te bieden die niet alleen voldoen aan de behoeften van vandaag, maar die zich ook aanpassen aan de veranderende eisen van morgen. 

Sussex Street
Nottingham
Verenigd Koninkrijk

Klant

Gemeente Nottingham

Partner(s)

Ontwerpteam
Landschapsarchitect: Townshend Landscape Architects
Projectmanagement: Pick Everard
Lichtontwerp: Michael Grubb Studio