Perrache stationsdoorgang

Op maat gemaakt armatuur transformeert ondergrondse passage in verfijnde ruimte om de passagierservaring te verbeteren

Lyon, de op twee na grootste stad van Frankrijk, staat bekend om zijn gastronomie, geheime doorgangen en het emblematische Festival van het Licht dat de stad elk jaar in december vier dagen lang verlicht.

De wijk Perrache in het centrum van het schiereiland staat bekend om zijn historische treinstation dat een cruciaal verbindingspunt is voor de lokale gemeenschap omdat het de metropool verbindt met vele nationale en internationale steden. Strategisch geplaatst tussen het noorden en het zuiden van de stad, op een dijk van 6 meter hoog, is het station onlangs herontwikkeld om het beter bereikbaar te maken. 

Als onderdeel van het project werd een gewelfde doorgang onder het station geopend, die Place des Archives met Place Carnot verbindt, om een ondergrondse doorgang voor voetgangers en fietsers te creëren en een toegangspoort tot het zuiden van de stad te bieden. Vroeger gebruikt door auto’s, werd het opnieuw ontworpen om een aan beide zijde een 4 meter breed fietspad op te nemen. 
Lichtontwerper Marc Aurel van bureau Aurel Design Urbain kreeg van Atelier Ruelle, bureau voor landschapsontwerp, de opdracht om deze doorgang te verlichten.
 

Mensen en plaatsen verbinden 

Zich ervan bewust dat een ondergrondse passage bij sommige passagiers een gevoel van onveiligheid zou kunnen veroorzaken, was het van cruciaal belang voor Marc Aurel om een ruimte te creëren waar bewoners en toeristen zich veilig, comfortabel en volledig op hun gemak zouden voelen. Zijn idee was om licht te gebruiken om “een luxueuze en verfijnde binnenruimte te maken”. 

69002
Lyon - Frankrijk
Frankrijk

Klant

Gemeenteraad Lyon

Partner(s)

Installateur: CITEOS
Lichtontwerp: Marc Aurel
Aannemer autoriteit: Atelier Ruelle
Fotograaf: Jean-Baptiste Guerlesquin

Ik werd geïnspireerd door de grote kroonluchters die in paleiszalen te vinden zijn.

Marc Aurel
Lichtontwerper en oprichter van Aurel Design Urbain

Schréder SIGNATURE ging de uitdaging aan om deze visie om te zetten in realiteit door grootschalige armaturen te ontwikkelen die op masten konden worden geïnstalleerd of aan het gewelfde plafond konden worden opgehangen.
 

Verbindende functie en ervaring

Het ontwerpen van stedelijke ruimtes voor mensen gaat verder dan praktische overwegingen. Naast het creëren van een veilige doorgang, leveren de armaturen lichteffecten om de ruimte een gastvrij gevoel te geven. Dit dubbele lichteffect werd bereikt door de integratie van: 

  • een centrale lichtbron die het licht naar beneden richt, het binnenoppervlak van de lampenkap verlicht en zorgt voor de nodige uniforme niveaus op de grond om mensen te begeleiden 
  • LEDs in de superieure buitenste ring, die het buitenoppervlak van de lampenkap verlichten en lichteffecten creëren die in intensiteit kunnen worden veranderd. 

De pendelversies van de armaturen in de doorgang versterken de sfeer door kleine lichteffecten op de grond te creëren.
 

Maximale impact voor maximale bruikbaarheid

Om de gewenste lichtsfeer te bereiken die Marc Aurel had bedacht, moest een groot aantal armaturen in het midden van de doorgang worden geïnstalleerd, waarbij de armaturen meer en meer verspreid werden richting de ingangen. Om het kroonluchter-effect te versterken, moesten armaturen in 3 verschillende formaten en op verschillende hoogtes worden geïnstalleerd. Deze configuratie zou het gewelfde plafond levendig maken en de indruk dat je door een tunnel reist verminderen.

De lampenkappen zijn in verschillende kleuren, zoals iriserend groen en brons. Deze kleuren worden zelden gebruikt in openbare ruimtes, maar verbeteren hier de passagierservaring en zorgen voor elegantie.
 

Een uitdaging op vele niveaus 

Met 3 verschillende formaten armaturen, met een spanwijdte tussen 700 en 1.000 mm, was het duidelijk dat dit een uitdaging van vele niveaus zou zijn; structureel, technisch en fotometrisch. 

Robuuste kwaliteitsmaterialen waren nodig. De behuizing is samengesteld uit 3 aluminium platen die een gevoel van kwaliteit en hoogwaardige afwerking geven. Het behuizing integreert de twee lichtkappen gemaakt van polycarbonaat. Het is van essentieel belang dat het polycarbonaat glad blijft en niet vervormt door mogelijke trillingen of temperatuurveranderingen, omdat het moet zorgen voor een uniforme verlichting met dezelfde kleurtemperatuur en efficiëntie. Onze teams leverden een op maat gemaakt armatuur wat voldeed aan alle projectbehoeften. 

Omdat onderhoud in deze omgeving een verdere uitdaging zou zijn, hebben we het armatuur zo ontworpen dat de optische eenheid gemakkelijk kan worden verwijderd, waarbij de principes van circulaire economie worden geïmplementeerd. We hebben ook optische vervangingskits ontwikkeld die eenvoudig kunnen worden geïntegreerd om tijd en kosten te besparen, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp.
 

Ritmische verlichting

Vijf lichtscenario’s accentueren dag en nacht de sfeer van de passage. Bij elke verandering in scenario brengen de intensiteit en de richting van het licht een nieuw perspectief op de beleving van de ruimte. 
Dankzij deze herontwikkeling krijgt deze passage een tweede leven. Het heeft een gastvrije omgeving gecreëerd met een sterke visuele identiteit, die de toegang voor passagiers verbetert en hen aanmoedigt om een actievere mobiliteit aan te nemen.