Algés Viaduct

Dynamisch verlichtingsplan transformeert het Algés Viaduct in een levendig kunstwerk

Sinds September biedt het Algés Viaduct een warm en feestelijk welkom voor mensen die de stad Oeiras binnenrijden. Dankzij een nieuw verlichtingsplan is deze betonnen infrastructuur getransformeerd tot een spectaculair nachtelijk monument.

Het Algés Viaduct is bijna 600 meter lang en markeert de grens tussen de stad Oeiras en Lissabon. Het begint in Passeio Marítimo de Algés, een wijk aan de noordelijke oever van de rivier de Taag, en sluit aan op de CRIL, de belangrijkste binnenring van Lissabon. Onder het viaduct bevinden zich een groot plein, 3 parkeerplaatsen en een vervoersknooppunt met aansluitingen op bus en trein.

De lokale autoriteiten wilden een gedenkwaardige toegang tot de stad creëren door deze belangrijke toegangspoort te verlichten met een opvallende maar energiezuinige verlichtingsoplossing. 

Schréder stelde een dynamisch verlichtingsplan op met de SCULP-schijnwerpers en begeleidde de stad tijdens het hele project, van het eerste visuele ontwerp tot de installatie en inbedrijfstelling

In totaal werden 210 schijnwerpers geïnstalleerd - 154 SCULPLINE met RGB en witte instelbare LEDs onder het viaduct en 56 SCULPDOT met neutraal witte LEDs om de 14 pilaren die het viaduct ondersteunen te verlichten.

Het lineaire en minimalistische ontwerp van zowel de SCULPLINE en SCULPDOT integreert discreet in de structuur, met weinig visuele impact. Door het verstelbare montagesysteem konden alle schijnwerpers worden afgesteld om de uniformiteit op het viaduct en de pilaren te maximaliseren. Ongeveer 5 km kabels (2,5 km stroomkabels en 2,5 km netwerkkabels) werden onder het viaduct gelegd om een gemakkelijke en efficiënte werking van het verlichtingsschema te garanderen. 

Algés Viaduct
Oeiras - Portugal
Portugal

Klant

Oeiras Council
154
RGB schijnwerpers
2,5 km
stroomkabel
2,5 km
netwerkkabel

De 154 SCULPLINE schijnwerpers worden aangestuurd door het DMX-protocol dat de lokale autoriteiten in staat stelt om diverse verlichtingsscenario’s te creëren, waaronder een verlichting met de kleuren van de stad, de Portugese vlag en de plaatselijke sportclubs om een speciale gelegenheid of prestatie te markeren. 

De nieuwe verlichting biedt een veelvoud aan mogelijkheden om statische of dynamische landschappelijke effecten te creëren, die het landschap en het levendige karakter van Oeiras versterken. De bewoners zijn verheugd met de nieuwe verlichting die hun dagelijkse reizen opfleurt en een gevoel van trots bevordert, terwijl bezoekers warm en aangenaam worden verwelkomd in de stad. Wie kan daar nee tegen zeggen?