Mensen in de Verlichtingsbranche: Chiara Le


Chiara Le - Purchasing Project Leader at Schréder
Chiara Le
Purchasing Project Leader - Schréder

Bedrijven worden gedefinieerd door de mensen die voor hen werken: Schréder loopt al meer dan een eeuw voorop in verlichting dankzij zijn medewerkers wereldwijd. Het hele jaar lang zetten we de mensen in de kijker die Schréder maken tot wat het is, inclusief hun carrièrepad, belangrijke projecten en hun gedachten over waar verlichting naartoe gaat.

Chiara Le is Projectleider Inkoop bij Schréder, op de Belgische campus in Luik. Na haar opleiding industrieel ingenieur werkte ze een hele tijd in de auto-industrie, bij Fiat, Piaggio en Peugeot in Frankrijk, Italië en Vietnam. Door de verstoring van de wereldwijde logistieke ketens staan inkoopteams van over de hele wereld voor grote uitdagingen. Gelukkig kan Schréder rekenen op de ervaring van Chiara op het vlak van bevoorrading. Het is dan ook in grote mate dankzij haar dat we kunnen verzekeren dat de verlichtingssystemen van onze klanten op tijd worden geleverd en goed werken.

 

Ik ben geboren in een tweetalige omgeving ...

Na de oorlog in Vietnam trok mijn familie naar Italië. Ik ben dus perfect tweetalig. Ik voel me voor 90% Italiaanse, vooral als het gaat om koffie, pizza en tiramisu. Ik volgde een opleiding industrieel ingenieur in de richting economie. Toen ik afstudeerde, was ik van plan om aan een groot industrieel proces te werken, maar een recruiter stelde me een baan bij Fiat voor. 

Ik ervaarde hoe verrijkend een functie op de afdeling inkoop is ...

Hoewel ik eigenlijk gesolliciteerd had voor een baan in de kwaliteitscontrole, ging ik als inkoopster aan de slag. Ze hadden immers gemerkt dat ik goede onderhandelingsvaardigheden had. Ik begon als junior en werkte me op tot een senior functie. Ik stond in voor alle aankopen: chemicaliën, mechanische en elektronische onderdelen. Daarna werkte ik voor Piaggio in Vietnam aan een project om in dat land scooters te produceren, voordat ik naar Peugeot in Frankrijk trok.


Ik was op zoek naar een beter evenwicht tussen werk en privéleven ...

En dan was er die vacature bij Schréder. De overgang was niet eenvoudig, want ik begon in de pandemie. Ik kreeg uiteraard het nodige materiaal, een computer enzovoort, maar de eerste maanden zag ik niemand in levenden lijve. Na 18 maanden voel ik me nog steeds een nieuwkomer! Ik moet er wel bij zeggen dat het bedrijf er alles aan gedaan heeft om ervoor te zorgen dat de nieuwelingen zich welkom voelden. Zo hebben we – zodra we weer buiten mochten samenkomen – een wandeling gemaakt met de CEO om kennis te maken met onze collega’s en managers. 

Mijn rol omvat alle aspecten van productvervaardiging ...

Ik ga aan de slag in het ontwikkelingsproces van nieuwe producten. Mijn werk bestaat voornamelijk uit de selectie en documentatie van de basisbevoorrading van het project. Rekening houdend met de technische doelstellingen, de kosten en de kwaliteit die we willen behalen, ga ik op zoek naar nieuwe componenten. Mijn belangrijkste taak? De investering binnen het budget houden en tot de beste totale kostprijs voor onze producten komen.

Aankoop van allerlei materialen ...

Dus alle denkbare onderdelen die nodig zijn voor het project! Gietstukken in aluminium, printplaatassemblages, dichtingen, onderdelen in rubber, onderdelen in siliconen, kleine schroefjes en sluitringen (omdat we die altijd nodig hebben), ... Kortom: alles. Een van mijn prioriteiten is het gebruik van standaardelementen voor kleine onderdelen aanmoedigen. De behuizing en de kap van het armatuur kunnen niet worden gestandaardiseerd, maar de kleine onderdelen wel. Voor de behuizing moeten we het onderdeel kunnen aanpassen aan de wensen van de klant.

Samenwerken met verschillende teams, zowel intern als extern ...

Meestal ga ik extern niet op zoek naar nieuwe leveranciers: ik doe een beroep op de leveranciers die al door Schréder goedgekeurd werden, maar als we een nieuw component nodig hebben, kan het soms niet anders. Intern werk ik samen met twee ontwerpcentra, één in België en één in het Verenigd Koninkrijk. Vanuit het standpunt van het ontwerp proberen we oplossingen te vinden die de kosten onder controle houden. Afhankelijk van de plaats waar het armatuur wordt geassembleerd, werk ik samen met onze fabrieken in Portugal, Spanje en Hongarije. 

In volle wereldwijde bevoorradingscrisis ...

Het loopt niet altijd van een leien dakje! De huidige wereldsituatie helpt ons bijvoorbeeld niet vooruit. Zo moeten we bepaalde fases soms uitstellen, omdat we de nodige onderdelen niet hebben of omdat er een probleem is met de verzending. We hebben voorraden aangelegd van onderdelen die we vaak nodig hebben, maar we moeten ook improviseren. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een driver niet beschikbaar is. Dan zoeken we met de technici naar een alternatief en raadplegen we de voorraden in alle fabrieken.

Coöperatieve leveranciers ...

Soms moeten we een plotse prijsstijging aanvaarden. Op andere momenten kunnen we dan weer wel nog twee weken wachten. We evalueren de situatie vaak van dag tot dag. Er zijn namelijk heel wat kleine dingen die je kunt doen om een beter resultaat te krijgen. Als je goed anticipeert, kom je er meestal wel uit met de leveranciers. Het blijft soms een nachtmerrie, maar dat is nu eenmaal zo! Je komt altijd voor uitdagingen te staan. De vraag is alleen hoe je ermee omgaat.

Tegelijkertijd eisen klanten duurzaamheid ...

Duurzame ontwikkeling maakt deel uit van de ontwerpfase. Wanneer we een armatuur ontwerpen, dringen heel wat vragen zich op. Hoe het armatuur recyclen? Hoe kunnen we de bevoorrading verbeteren? Hoe afval vermijden? Wat met de levenscyclus van het product en de onderdelen ervan? Er is op dit vlak nog heel wat werk voor de boeg, maar het is geen losstaande problematiek: we denken erover na vanaf het begin en het is dus geïntegreerd in het proces. 

Een duurzame bevoorradingsketen is de toekomst van het bedrijf ...

Duurzame ontwikkeling maakt integraal deel uit van onze activiteiten en we willen ook dat anderen ons hierin volgen. In het kader van ons plan Together for Our Future vragen we alle leveranciers van de Group dan ook om de RBA-normen na te leven. Tot nu toe voldoet 90% van onze leveranciers hieraan.

Een beter evenwicht tussen werk en privéleven!

Het bedrijf maakte thuiswerken mogelijk en hielp me vorig jaar – toen ik geen vakantie kon nemen – om in het buitenland te werken. Beetje bij beetje ontdek ik België. Door de pandemie moesten we in onze appartementen blijven en op het internet leven, maar vandaag kom ik weer buiten om te werken, mensen te zien en van het leven te genieten. Gelukkig had ik bij mijn vorige werkgever Frans geleerd. Ik had geen keuze: ik moest Frans spreken of mijn leven zou onmogelijk zijn geweest. Daardoor besefte ik dat het belangrijk is om vol te houden, zelfs als het even moeilijk gaat.

Volg Chiara op LinkedIn!