Buitenverlichting is de basis voor steden om steeds intelligenter te worden

Maria Antónia Vestia is momenteel Chief Regional Officer van Schréder Group voor West-Europa, nadat ze General Manager was bij Schréder Iluminação, S.A..
Ze heeft ook de oprichting van de technologische hub van het bedrijf in Portugal, Schréder Hyperion, op de voet gevolgd. Deze is eind 2019 geopend aan de Nova School of Business and Economics, op de gloednieuwe Carcavelos Campus.

Maria Antonio Vestia from Schréder shares her vision on lighting in smart cities


Waarom heeft u besloten om een ingenieursdiploma te gaan halen?
Nou, ik wilde eigenlijk psycholoog worden. Toen ik me aanmeldde, was ik er zo van overtuigd dat ik cijfers zou halen om in de psychologie te komen, dat dit de enige cursuskeuze was die ik koos. Maar een vriend zei tegen me: ‘Je kunt niet zomaar een cursus volgen omdat je weet dat je binnenkomt. Kies deze nieuwe, die erg goed is: Industrial Production Engineering’. Ik volgde dat advies op en... ik heb er echt van genoten! Ik heb nog een jaar psychologie gestudeerd om er zeker van te zijn dat ik geen geweldige carrière zou missen. Maar techniek boeide me in het eerste jaar.

Wat heeft u daarna gedaan?
Ik ben gaan werken in consultancy op het gebied van engineering. Maar na een jaar vond ik dat ik op zoek moest naar een 'meer serieuze' baan. Dat was het moment dat ik kennis maakte met de openbare dienst. Ik ging de administratie doen voor de haven van Lissabon, maar dit duurde maar zes maanden. Vervolgens solliciteerde ik bij Schréder om bij het verkoopteam te komen werken, wat mijn passie was. Op dat moment onderging het bedrijf een transformatieproces en ze wilden dat iemand de ISO-certificering van het bedrijf zou doen, wat op dat moment een zeer innovatief iets was.

Pas toen ging ik echt naar het commerciële gebied, als sales engineer voor de regio’s Algarve en Alentejo in Portugal. Daarna werd ik commercieel directeur voor het zuiden en daarna nationaal commercieel directeur in Portugal. In 2005 werd ik algemeen directeur van het Portugese bedrijf – ik was de jongste algemeen directeur van de Group en de enige vrouw. De West-Europese regionale richting was de volgende stap en dat is waar ik nu ben.
 

Hoe is het idee ontstaan om een technologische hub, Schréder Hyperion, te creëren en waarom koos u voor Portugal om het op te zetten? 
Ik denk dat dit het resultaat is van het goede werk dat Schréder altijd in Portugal heeft gedaan, met grote consistentie en waaruit blijkt dat er hier veel talenten en zeer goed personeel is. In een jaar tijd zijn we erin geslaagd om een team van vijftig mensen op te bouwen, met een goede balans tussen mannen en vrouwen, met vijftien verschillende nationaliteiten en een zeer dynamische geest.
Dit is ook een zeer krachtige actie van de Schréder Group voor de markt: het creëren van een hub gewijd aan nieuwe technologieën en wat volgens ons de toekomst van de buitenverlichting zal zijn. Wij geloven dat buitenverlichting de basis is voor steden om steeds intelligenter te worden. Openbare verlichting, wat overal is, is de perfecte paraplu om steden veelzijdiger en slimmer te maken met behulp van deze armaturen, die voorheen alleen in- en uitgeschakeld konden worden, en die nu met elkaar kunnen communiceren.

Meer specifiek, wat doet Schréder Hyperion?
Het richt zich op het ontwikkelen van software en oplossingen om onze armaturen mee uit te rusten. Ik zou twee producten in het portfolio van buitenverlichting willen belichten. Het besturingssysteem voor slimme steden, genaamd Owlet, waarmee steden op afstand armaturen kunnen bedienen, namelijk via een computer of smartphone; en de Shuffle, een slimme kolom uitgerust met verschillende modules die variëren van wifi, verlichting, EV-oplader, luidspreker, een betaalsysteem voor elektrisch opladen, enz. Door één van deze kolommen in een park of op straat te installeren, kunnen we samen het leven van burgers gemakkelijker maken, zonder dat er meer apparatuur in de openbare ruimte nodig is.


Is het moeilijk om vrouwen in het team te krijgen?
Ik maak me grote zorgen over de ontwikkeling van vrouwen binnen bedrijven en de werkomgeving, vooral in meer conservatieve industrieën zoals technologie, omdat er ondanks alle inspanningen nog steeds zeer weinig in hogere functies zijn. Het opbouwen van een carrière duurt erg lang en vrouwen hebben tussendoor het moederschap, wat hun reis onderbreekt.
Wanneer ze terugkeren, zijn ze al in het nadeel en concurreren ze met degenen die nooit zijn weggeweest. En jonge vrouwen hebben nog steeds een bepaald schuldgevoel als ze zich wijden aan hun familie. Moeders moeten niet bang zijn om te zeggen dat ze vroeg moeten vertrekken om hun kinderen op te halen, want dat is onderdeel van en doet niets af aan hun capaciteiten, hun inspanningen of hun inzet voor het bedrijf. Ze moeten ermee leren omgaan.

 

*Dit interview is oorspronkelijk in het Portugees gepubliceerd voor PC GUIA